Stiluri de invatare – care ti se potriveste?
Autor: VreauCurs.ro
publicat la: 2013-11-16
Recomanda articol


Pentru perioadele cu multe informaţii de procesat, înţeles şi, până la urmă, învăţat, cea mai importantă variabilă este timpul. Este esenţial să ne gestionăm timpul în cel mai eficient mod şi să optimizăm pe cât posibil folosirea lui. Este vorba despre conceperea unui program potrivit pentru studiu (mai exact când trebuie să învăţăm), despre alegerea contextului cel mai potrivit, fără factori disturbatori (unde să învăţăm), dar în primul rând trebuie să ştim cum să învăţăm.

Nu există o reţetă universală în ceea ce priveşte aceasta. Fiecare recepţionăm informaţia altfel şi stimuli diferiţi ne determină etapele procesului. Aici se disting câteva stiluri diferite de învăţare. Înţelegerea şi folosirea lor este utilă pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei care au dificultăţi în a se concentra pentru o perioadă mai lungă de timp. Este vorba despre cunoaşterea punctelor tari şi a celor slabe şi utilizarea acestora în avantajul nostru.

Există trei stiluri de învăţare: vizuală, auditivă şi kinetică.

Prima categorie se potriveşte persoanelor care învaţă pe baza schemelor, graficelor şi a tabelelor. Când este implicat un profesor, le este mai uşor să reţină informaţia pe care acesta o transmite dacă o asociază cu anumite gesturi sau expresii faciale ale sale. Dacă se află într-o sală cu mai multe persoane, este preferabil să stea în faţă pentru a nu fi distraşi de imaginea colegilor aşezaţi între ei şi profesor. De multe ori aleg să ia notiţe pentru a vizualiza mai bine conţinutul lecţiei şi pentru a le consulta mai târziu.

Învăţarea auditivă, pe de altă parte, constă în asocierea informaţiei cu sunete, mai exact cu limbajul verbal şi paraverbal. Limbajul verbal se referă strict la vocea celui care trimite mesajul şi la ceea ce rosteşte vorbitorul, iar cel paraverbal conţine elemente cum ar fi tonul, intonaţia sau volumul vocii. Celor cărora li se potriveşte acest stil de învăţare le este mai uşor dacă sunt integrate dezbateri în procesul de predare, iar acasă, îi ajută să citească informaţiile cu voce tare sau să le discute cu un interlocutor.

Nu în ultimul rând, stilul de învăţare kinetică, după cum îi spune şi numele, se referă la mişcare. Nu le este benefică predarea statică, de fapt convenţională, în care profesorul explică şi elevul, cuminte, ascultă. Sunt persoane dinamice, cu puţină răbdare, care preferă să se implice în procesul de predare. Anumite jocuri sau activităţi care implică mişcarea îi ajută să înţeleagă mai bine noua informaţie. Spre exemplu, persoanele care suferă de ADHD sau alte tulburări asemănătoare pot depăşi dificultăţile în concentrare prin folosirea învăţării de tip kinetic.

Cunoaşterea acestor stiluri poate genera schimbări importante în educaţia noastră. Reducerea timpului necesar pentru învăţarea aceleiaşi cantităţi de informaţii, optimizarea procesului de învăţare şi, mai ales, facilitarea acestuia, sunt câteva dintre ele. Prin folosirea stilului potrivit, studiul individual va deveni o activitate mai plăcută şi mai productivă pentru fiecare dintre noi.

Comenteaza articolul


Gaseste cursuri


Iti place site-ul www.vreaucurs.ro?
Spune si altora despre el!