Pasi de urmat pentru ca reconversia profesionala sa fie un succes
Autor: Sabina Florea
publicat la: 2013-11-11
Recomanda articol


Reconversia profesionala reprezinta un termen des intalnit in viata de zi cu zi in ultima vreme. O definitie cat mai simpla a acestui concept ar suna cam asa: reconversia profesionala inseamna reorientarea in cariera, dictata de factori obiectivi sau subiectivi. Factorii obiectivi sunt reprezentati de restructurarile masive din cauza crizei financiare. De cealalta parte, factorii subiectivi tin de dorinta personala de a ne schimba domeniul de activitate.

Criza financiara din ultimii ani si-a pus amprenta si asupra pietei locurilor de munca. Multe meserii care odinioara aduceau un venit stabil au disparut putin cate putin de pe piata. Angajatorii si-au schimbat cerintele, iar potentialii angajati au trebuit sa se adapteze din mers. Reconversia este similara unei reinventari profesionale. Cursurile de calificare reprezinta o solutie atunci cand vechiul loc de munca ti-a fost desfiintat.
Specialistii din domeniul resurselor umane mentioneaza cativa pasi de urmat pentru ca reconversia profesionala sa fie un succes.

1.Schimbarea domeniului de activitate reprezinta o adevarata provocare. Persoana interesata trebuie sa constientizeze ca schimbarea in plan profesional aduce cu ea multiple schimbari. Este recomandabil ca persoana care doreste sa se recalifice sa se documenteze in legatura cu noul domeniu in care va intra. Discutiile cu diversi specialisti din acel domeniu sunt mai mult decat binevenite.

2.Existenta unei baze
Angajatul care isi doreste reconversia profesionala ar trebui, in mod ideal, sa aiba deja o parte din cunostintele necesare noului domeniu de activitate.

3.Persoana care incearca sa faca niste cursuri de recalificare are nevoie de toata sustinerea din lume. Orice schimbare majora in viata noastra vine cu un mare cumul de consum psihic. Din acest motiv, este de dorit ca persoanele care isi vor schimba domeniul de activitate sa aiba parte de sustinerea familei si a persoanelor apropiate.

4.Existenta unui raport optim intre propriile asteptari si satisfactia reala pe care noul loc de munca o poate oferi
Inainte de a accesa un loc de munca dintr-un domeniu de activitate cu care nu suntem familiari, este nevoie sa realizam o analiza minima. Care sunt avantajele si dezavantajele noului loc de munca? Exista posibilitatea promovarii in timp? Care sunt valorile dupa care se ghideaza compania la care vom lucra?

Reconversia profesionala reprezinta o adevarata provocare. Decizia de a imbratisa alta meserie trebuie sa fie foarte bine fundamentata. Trebuie mentionat faptul ca o reconversie professionala de succes se bazeaza pe un plan bine stabilit si pe o strategie de marketing personal foarte bine elaborat.

Comenteaza articolul


Gaseste cursuri


Iti place site-ul www.vreaucurs.ro?
Spune si altora despre el!