Jocuri si activitati in familie
Autor: KinderAlegria
publicat la: 2012-07-19
Recomanda articol


Se vorbeste mult despre rolul important pe care il are jocul in viata copilului, de la nastere pana la adolescenta. Copilul se dezvolta prin joc ceea ce conduce la dezvoltarea sociala, emotionala, psihica si cognitiva a acestuia; jocul este primul sau stadiu de invatare si activitate creatoare prin care isi cultiva spiritul de observatie, memoria, atentia, fantezia, gandirea si spiritul artistic.
Pe langa aceste calitati, jocul este considerat principala activitate cu rol pozitiv in relaxarea acestuia. Insa aceeasi importanta o are si jocul in familie. Jocul intre membrii familiei este o metoda de autocunoastere si cunoastere, de explorare a sentimentelor si valorilor personale si de familie, de cultivare a respectului, tolerantei si iubirii intre membrii acesteia.
Pe aceste principii a fost construit programul FamilyAlegria prin care atat copiii cat si parintii exerseaza prin joc diferitele abilitati si calitati precum independenta, creativitatea, curiozitatea, capacitatea de adaptare la schimbare si de a rezolva diverse probleme in echipa. Jocurile si exercitiile propuse de programul FamilyAlegria vor mentine o atmosfera antrenanta si de voie buna, in care vor fi alternate jocurile mai active cu cele pasive, jocurile indoor si outdoor, prin care veti invata si va veti distra in acelasi timp! Mai multe detalii despre programul FamilyAlegria veti gasi la http://kinderalegria.ro/familyalegria/teambuilding-pentru-parinti-si-copii/
In cele ce urmeaza va propunem cateva activitati de petrecere a timpului liber pentru parinti si copii.
1.De-a geografia
Este un joc distractiv si educativ cu nume de orase si state. Imbunatateste limbajul.
Cum se joaca:
1. Fiecare jucator numeste un oras sau judet care incepe cu ultima litera a locului denumit de jucatorul precedent. De exemplu, primul copil spune Vrancea , al doilea un cuvant care incepe cu A, adica Arad.
2. Al treilea, un cuvant care incepe cu D, Dambovita.
3. Tu un cuvant cu E.
4. Etc pana va plictisiti.
Se poate juca in masina, in concedii etc si se poate varia jucandu-se cu nume de tari in loc de orase.
2. Vrei sa-mi cumperi maimuta?
Jucatorii vor sta in cerc. O maimuta si un vanzator de maimute vor sta in centrul cercului, vanzatorul de maimute incercand sa vanda maimute celor din cerc. Vânzatorul de maimute va alege un jucator pe care il va intreba “doresti sa-mi cumperi maimuta?”.Jucatorul va trebui sa raspunda pe un ton serios, “nu multumesc”. Vânzatorul va spune:Maimuta mea poate face lucruri ca…”. Maimuta va trebui sa faca lucrurile pe care vanzatorul spune ca le poate face (sa danseze, sã topaie, sa cante un cântec etc.). Jucatorii din cerc vor trebui sa spuna “Nu, multumesc” fara sa rada. Daca o persoana rade, ea va deveni maimuta, maimuta va deveni vanzatorul,iar vanzatorul va intra in cerc
3.Gaseste firul
Folositi un ghem de lana pentru acest joc simplu prin care copilul invata
sa masoare.
Ai nevoie de:• franghie • fir de lana • banda curata • foarfece
Activitati:
Taie franghia in mai multe bucati de lungimi diverse.
Taie lana in bucati de aceeasi lungime cu bucatile de franghie.
Pune bucatile de franghie prin camera in diverse locuri, unele bucati atarnandu-le cu banda adeziva, altele in locuri vizibile.
Cum se joaca:
Da-i copilului o bucata din firul de lana si pune-l sa gaseasca bucata de franghie de aceeasi lungime.
Jucati-va pana potriveste toate bucatile.
Discutii:
Arata-mi doua bucati si compara-le. Sunt de lungimi diferite sau de aceeasi lungime?
Ce obiecte (carte, pantof etc) mai au aceeasi lungime ca bucata aceasta de franghie?
In timp ce va distrati, aceasta activitate il ajuta pe copil sa-si dezvolte aptitudinile pentru matematica si notiunile de masurare.
4. Pictatul pe fata si corp.
Folosind vopseluri speciale, va puteti bucura alaturi de copii de imaginatia si creativitatea lor.

5. Colectia familiei
Puteti colectiona, impreuna cu copiii dvs., cele mai variate obiecte, pe care apoi sa le fotografiati si sa le puneti intr-un album de familie, lucru care contribuie la dezvoltarea spiritului de echipa in familie.
6.Campionatele familiei: carti, remy, table, sah, scrabble, puzzle, „Nu te supara, frate!”,Piticot, Monopoly etc. Orice joc trezeste la copii spiritul de competitie, stimuleaza ambitia si vointa.
7. Concursuri pe teme din desene animate: mai ales pentru copiii mici povestea, jocul, animatia sunt metode utile pentru stimularea imaginatiei si a proceselor de cunoastere.
8. In bucatarie
Acordati-va timp pentru a inventa impreuna tot felul de retete culinare si faceti-le impreuna, pe roluri
9. Voluntariatul
Implicati-va impreuna, parinti si copii, in activitati de voluntariat, initiate de diverse organizatii nonguvernamentale, in folosul comunitatii (actiuni pentru: copiii strazii, batrâni, persoane cu nevoi speciale, bolnavi cronici etc. sau diverse campanii de prevenire).
10. Produse artistice
Realizati impreuna diverse produse artistice (colaje pe diverse teme,afise, desene, ornamente, obiecte artizanale, podoabe de pom, cântece, poezii, origami etc.).Cu unele dintre acestea puteti chiar decora casa.KinderAlegria SRL-D
Adresa: Bucuresti, sector 3
Telefon: 0721 268 009
Website: www.kinderalegria.ro

Comenteaza articolul


Gaseste cursuri


Iti place site-ul www.vreaucurs.ro?
Spune si altora despre el!