Ce trebuie sa stiti despre relatiile de afaceri in Spania
Autor: Lingua TranScript
publicat la: 2013-12-09
Recomanda articol
Pentru persoana care are afaceri intr-o tara straina, apar anumite provocari interculturale. Diferentele culturale referioare la eticheta si protocol. Intelegerea culturii, etichetei si protocolului anumitor tari este un element foarte important in a avea success pentru hotare.
Acest ghid pentru afaceri in Spania ofera anumite puncte introductorii din domeniile mentionate mai sus precum eticheta si protocolul in afaceri.
Intalnirea si Intampinarea
Atunci cand faceti o afacere in Spania, strangerea mainii este un gest standard precum si in restul Europei. In prima faza, introducerea va fi formala; o data cu dezvoltarea relatiei, dicutiile vor fi din ce in ce mai putin formale. Este intotdeauna o idee buna sa folositi cateva cuvinte in limba spaniola cum ar fi: “ Buenos dias” ( buna ziua), “ Buenas tardes” (buna seara), sau “Buenas noches” (noapte buna).
Majoritatea pot fi salutati folosind Señor (D-nul), Señora (D-na) or Señorita (D-soara) urmat de numele de familie. Se poate sa auziti oameni care se adreseaza folosind titlul profesional, Profesor poate fi utilizat in cazul profesorilor sau Ingeniero in cazul ingineirlor.

Comunicarea:
Spaniolii pot fi caracterizati ca fiind un popor vesel si deschis. Caldura si prietenia de care dau dovada pot fi considerate superficiale de catre un strain, dar de fapt ofera o sansa de a cunoaste mai bine o persoana.
Atunci cand faceti o afacere in Spania, tineti minte ca relatiile cladite fata in fata sunt foarte importante. Oamenii vor dori sa petreaca cat mai mult timp cu dumneavoastra, pentru a fi siguri ca exista chimia potrivita pentru a face afaceri. Deci, este foarte important sa va prezentati intr-o lumina cat mai buna; spaniolii apreciaza oamenii care sunt demni dar totusi modesti. Abilitatea de a fi amuzant este deasemenea foarte apreciata, iar umorul joaca un rol important chiar si in cadrul intalnirilor de afaceri si discutii. A face haz pe seama cuiva poate fi acceptata, dar asigurati-va ca nu sunteti sarcastici, deoarece poate fi considerat jignitor.
Intalnirile si Negocierile:
Intalnirile initiale pot fi bazate pe cladirea unei relatii decat pe afacere in sine. Poate exista un program exact si o ora de incepere, dar acestea servesc mai degraba ca si instructiuni decat un orar. Problemele vor fi discutate mai ult simultan decat separate. Mai multi oameni vor incerca sa vorbeasca in acelasi timp, iar intreruperile sunt dese. Daca se intampla acest lucru nu trebuie interpretat ca un gest necivilizat, dar ca un indicator al falptului ca ceea ce spuneati era de mare interes.

Centrul de limbi straine Lingua Transcript
Adresa: Bucuresti, str. Zborului 8, sector 3, zona Piata Unirii
Telefon: 0722333082
Website: www.linguatranscript.ro

Comenteaza articolul


Gaseste cursuri


Iti place site-ul www.vreaucurs.ro?
Spune si altora despre el!