Avantajele e-Learning
Autor: Elearn Advisers
publicat la: 2013-03-07
Recomanda articol


In contextul unui program din ce in ce mai incarcat, inconjurati de „task-uri” si „deadline-uri” din ce in ce mai presante, timpul tinde sa capete o importanta tot mai mare in viata noastra, a tuturor. Vrem sa avem totul la „un click” distanta: sa platim facturi on-line, sa facem cumparaturi on-line, sa comunicam on-line si de ce nu… sa invatam on-line!

Atunci cand este cazul si cand este bine executat, sistemul de tip e-learning ofera una dintre cele mai bune mijloace de a produce rezultate tangibile. Acesta este poate si principalul motiv pentru care aceasta industrie inregistreaza o crestere anuala semnificativa la nivel mondial. Nucleus Research, un important furnizor de servicii de cercetare si consultanta la nivel mondial, a raportat de curand faptul ca proiectele de tip e-learning genereaza o recuperare a investitiei semnificativ mai ridicata decat oricare dintre aplicatiile IT la nivel organizational, organizatiile putand obtine o productivitate sporita, chiar si in cazul unor investitii modeste in tehnologia de tip e-learning.

Noile tehnologii ale informatiei si comunicatiilor schimba perspectiva asupra practicii educationale, completand cadrul educational cu metodologii moderne de invatare specifice societatii informationale. Sistemul e-learning-ul nu doreste sa inlocuiasca sistemele educationale traditionale, ci sa intareasca procesul de invatare. Adoptat in unitatile de invatamant, ca o alternativa la educatia traditionala, acesta a condus la formarea invatamantului la distanta. In acelasi timp, se faciliteaza procesul de instruire continua a membrilor unei comunitati care adopta o solutie de e-learning. La nivelul organizatiilor, sistemele e-learning pot promova o invatare colaborativa, optimizand procesul de invatare organizationala specific intreprinderilor moderne.

Fata de sistemul traditional de invatamant, e-learning-ul prezinta numeroase avantaje:

- Independenta & mobilitate – posibilitatea de a accesa continutul materialului educational de oriunde si oricand, cu ajutorul computerului personal si al retelei.
- Accesibilitate imediata – o caracteristica importanta specifica acestui tip de educatie, prin care se intelege accesul la educatie prin Internet in timp real, de oriunde si oricand, 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana – nu exista dependenta de timp.
- Prezentare concisa si selectiva a continutului educational – continutul cursurilor de e-Learning este atent selectat, iar cursantii pot sari peste capitole care le-au invatat deja sau care nu prezinta interes pentru acestia.
- Individualizarea procesului de invatare – poate fii sustinut in ritmul propriu. Fiecare cursant are un ritm si stil propriu de asimilare si se bazeaza pe un anume tip de memorie in procesul de invatare (auditiva sau vizuala), parcurgerea cursurilor poate fi facuta treptat si repetat, controlandu-si rapid progresele, beneficiind de un feedback personalizat rapid.
- Retentie sporita - Combinarea multimedia cu designul instructional poate produce o experienta de invatamant foarte bogata si repetabila. Alternand activitati de practica cu feedback constant, rezulta un mediu de invatamant care-l va ajuta pe cursant sa retina continutul, cu aplicabilitate practica ulterioara mai ridicata.
O serie de experimente care studiaza efectul pe care il au utilizarea diverselor medii in insusirea cunostiintelor au dus la concluzia ca, in general, un material educational diversificat este retinut in proportie mai mare de 90% prin ascultare, vizionare si interactivitate.
Regula celor 3 “V” (Visual, Vocal, Verbal):
- 55% din informatiile pe care le retinem sunt cele vizuale (imagini, expresii)
- 38% din informatiile retinute sunt cele sonore
- Doar 7% sunt informatiile citite (text)
Studiile arata faptul ca la 3 saptamani dupa finalizarea unui curs/training clasic , doar 15% dintre participanti isi amintesc ceea ce a fost predat in cadrul cursului. In schimb, un sistem educational de tip e-learning poate creste retentia de cunostinte cu 25%, pana la 60%.

Ca avantaje suplimentare putem enumera:
- Metode pedagogice diversificate – programele e-learning au la baza diverse metode pedagogice, care permit ghidarea cursantilor pe tot parcursul procesului de invatare: de la parcurgerea materialelor didactice, la realizarea proiectelor, la evaluarea online si pana la certificarea programului, daca este cazul.
- Costuri reduse– software-ul educational sau solutiile electronice de invatare nu sunt ieftine. Totusi, costurile finale sunt mult mai mici decat cele implicate intr-o sesiune de invatare clasica, deoarece sunt eliminate cheltuielile de deplasare, inchirierea spatiilor pentru cursuri, cazarea si masa participantilor/instructorilor.
- Timp necesar studiului redus – In general, in functie de solutia tehnica adoptata si obiectivul cursului, timpul de studiu efectiv se poate reduce comparativ cu pana la 60% fata de un curs traditional. In plus, participantul nu va intrerupe activitatea profesionala pentru a urma un curs, ci va aloca un timp mult mai scazut pentru a invata online sau offline, pe computer.
- Tehnologii dinamice diverse – acestea permit un feedback pronuntat, in timp real, si evaluari formative si obiective, calitative si cantitative, realizate intr-un mod facil si de catre evaluatorii cei mai avizati.
- Adaptare in functie de cursant indiferent de varsta, pregatire, eliminand granitele spatiale.
- Avantaj ecologic. Productia de cursuri la distanta consuma mai putina energie si produce mai puntine emisii de dioxid de carbon per student, decat cursurile fata in fata. Rezultatul este influentat de lipsa necesitatii de printare, de deplasare si de durata cursurilor.
- Administrarea online – utilizarea sistemelor e-learning necesita asigurarea securitatii utilizatorilor, inregistrarea acestora, monitorizarea studentilor si a serviciilor oferite in retea. Totodata sunt disponibile metode de monitorizare a timpului petrecut in cadrul cursurilor, a gradului de implicare si totodata permite evaluarea obiectiva a procesului de invatare.
- Acces neintrerupt la resurse. Daca participi la un seminar in viata reala si ai nevoie de o reimprospatare a informatiei, trebuie sa te bazezi pe informatiile notate (daca au fost notate) sau pe o memorie foarte buna. Nu este cazul si in sistemul e-Learning. In mod ideal, poti avea acces continuu la continutul si resursele online pentru a recapitula ce ai invatat.

Sunt foarte multe avantaje ale sistemului e-learning, acesta putand produce rezultate grozave. Totul depinde doar de modul in care este pus la dispozitie si utilizat.

SC Elearn Advisers SRL
Adresa: Aleea Baraj Bicaz, nr.3
Telefon: 0721321660
Website: www.elearnacademy.ro

Comenteaza articolul


Gaseste cursuri


Iti place site-ul www.vreaucurs.ro?
Spune si altora despre el!