5 semne prin care copilul iti arata ca este epuizat
Autor: Sabina Florea
publicat la: 2013-10-31
Recomanda articol


Activitățile auxiliare celor practicate de copii la grădiniță sau școală sunt în mare vogă. Cursuri de înot, gimnastică aerobica᷃, dans, pian, karate, tenis sau limbi străine în afara orelor de curs sunt, de cele mai multe ori, nelipsite de pe “agenda” micuților.

Toți părinții doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor. De foarte multe ori, adulții se zbat pentru a oferi micuților confortul financiar care le va permite să ia parte la cât mai multe activități extrașcolare. Copiii ajung să meargă, de exemplu, de două ori pe săptămâna᷃ la înot, de două ori la dans și o data᷃ la pian. Ceea ce mulți părinți nu înțeleg este faptul că micuțul lor ajunge să petreacă foarte puțin timp pe acasă. Copilul ajunge să fie plecat de acasă câte 8-10 ore, având în cele din urmă programul unui adult. Este foarte bine, sănătos și distractiv pentru cei mici să ajungă să își consume energia într-un mod constructiv, dar oare nu există reversul medaliei? Nu cumva copiii ajung să se simtă obosiți? Nu cumva părinții exagerează câteodată cu numărul de cursuri la care își înscriu odraslele?

Iată câteva semne care îți arată că micuțul tău se simte epuizat:

1.Irascibilitate
Oricât de prins ai fi în activitățile profesionale, găsește-ți mereu timp să îți observi copilul. S-a schimbat ceva în comportamentul sa᷃u? A devenit micuțul mai agitat și mai nervos? Irascibilitatea copilului trădează faptul că acesta a obosit.

2.Probleme cu somnul
Micuțul tău se trezește mult mai obosit decât s-a culcat? Nici măcar în week-end nu reușește să își facă porția de somn? Problemele cu somnul sunt într-adevăr motiv de îngrijorare. În timp, acestea vor duce la lipsa concentrării în activitățile la care ia parte.

3.Notele/calificativele s-au înrăutățit.

Menținerea unei legături strânse cu cadrele didactice care lucrează cu copiii noștri ne poate ajuta foarte mult în identificarea problemelor. Faptul că micuțul are note mai mici, că nu mai este activ în timpul orelor reprezintă, cu siguranță, un semnal de alarmă.

4.Lipsa entuziasmului
Copilul așteaptă cu nerăbdare să meargă la dans, la karate, la înot sau le percepe ca pe o obligație? Lipsa entuziasmului reprezintă un alt semn că micuțul are probleme în a face față programului încărcat.

Comunicarea este vitală. Ascultă-ți copilul! Fii pregătit să îi tai o mare parte din activitățile extrașcolare dacă îți mărturisește că nu mai face față. Lasă-l să decidă ce cursuri ar vrea să mai urmeze! Faptul că refuză să mai frecventeze un anumit cerc nu trebuie luat ca pe o înfrângere personală. A renunța la o activitate nu este semn de slăbiciune. Fiecare copil își are propria personalitate, propriile limite.

Comenteaza articolul


Gaseste cursuri






Iti place site-ul www.vreaucurs.ro?
Spune si altora despre el!